8 януари 2018
Френското правителство продава държавни активи с цел набирането на € 10 милиарда за фонд за стимулиране на иновациите
Голямото обещание на Макрон към гласоподавателите бе да съживи френската икономика чрез продажбата на държавни акции и да въведе нова програма за иновации, която да намали дефицита на страната до лимита на Европейския съюз - 3.0% от БВП. Амбициозният план на Макрон, обаче, бива усложнен от постановлението на френския Конституционен съвет през ноември срещу незаконното данъчно облагане върху големите корпорации, наложено от предшественика му - Франсоа Оланд. Сега Франция трябва да върне обратно €10-те милиарда на тези корпорации.

Миналата година правителството притежаваше акции в някои от най-големите френски компании на стойност около €90 милиарда, управлявани чрез контролирана от държавата агенция за управление на активи. Френската държава притежаваше контролиращото участие в 1,600 компании и наемаше близо 1.1 милиона служители, главно в транспортната, енергийната и телекомуникационната индустрия.

Никола Саркози е първият френски президент, който промотира иновациите и предприема стъпки, за да окуражи създаването на предприятия като въвежда правна рамка (“à la française”), която да облекчи данъчното облагане на малките компании. Неговият наследник Франсоа Оланд, от друга страна, стартира публичния инвестиционен фонд BPI, най-големият инвеститор в стартъп компании във Франция. По време на неговия кабинет, Facebook отваря лаборатория за изкуствен интелект, което оказва влияние върху засилването на популярността на Франция като предприемачески център. Неотдавна, Макрон обеща €10 милиарда, за да подкрепи развитието на нови технологии и въведе 4-годишна виза за пребиваване на територията на Фрация за предприемачи и техните семейства. В изявление на конференцията VivaTech през юни в Париж, Макрон коментира: „Искам Франция да бъде стартъп нация. Нация, която мисли и се развива като стартъп. Предприемачът е новата Франция“.

Също така, президентът предложи нови данъчни реформи, които да намалят ефективния данък върху капиталовите увеличения, лихвения процент и дивидентите от сегашните 45% на 30%. Въпреки че Макрон е критикуван от опозицията, че е „президент на богатите“, той напомня на нацията и на света, че “предприемач е френска дума, които англо-саксонците са откраднали“.

Миналата година Макрон започна разпродаването на акции на компаниите, в които държавата има участие с цел набирането на обещаните €10 милиарда за иновации. Първият предприет ход  бе продажбата на 4.5% от акциите на държавата в енергийната компания Engie за малко повече от €1.5 милиарда. Продажбата намали държавното участие в капитала на компанията до 24.1%. Въпреки това, Франция остава най-големият инвеститор с 33% от правата на глас. Следващата стъпка в плана бе продажбата на 4.73% от дяла в Renault за €1.2 милиарда като с тази продажба правителството реализира малка загуба - акциите на производителя на коли са били закупени, търгувайки малко над €90, но са продадени за €86.60. Към момента Франция държи 13.7% от PSA, групата собственик на Peugeot и Citroen.

Според спекулативни теории, операторът на Парижкото летище ADP, компанията на националната лотария Francaise des Jeux, строителната фирма Eiffage и телекомуникационният оператор Orange са следващите поред да бъдат приватизирани. Правителството потвърди, че в най-скоро време ще бъде обявен закон за приватизацията. Според Reuters, финансовият министър Бруно льо Мер се очаква да обяви детайлите по програмата за продажбата на активи в началото на 2018.
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
28 декември 2017
Европейските пазари със слабо представяне, в следствие на резултатите от изборите след кризата в Каталуния
Еврото падна в петък, след като стана ясно, че партиите, подкрепящи суверенитет, спечелиха регионалните избори.

“Тези резултати няма да се приемат добре от правителство на Мадрид, което се надяваше предсрочните избори да отслабят опозицията, а вместо това днешният резултат, постигна точно обратното“ - заявява Давид Мадден, пазарен анализатор в CMC Markets U.K пред Market Watch.

Еврото се срина до $1.1817 по-рано през деня в петък, след като предварителните резултати на регионално ниво в четвъртък показаха, че партиите за независимостта на Каталуния запазват абсолютното мнозинство - според данни на Reuters. Еврото приключи деня на стойност от $1.1849, отчитайки загуба от 0.2%.

Повече от 99% от гласовете са преброени и нито една партия самостоятелно не печели мнозинство, но трите партии в подкрепа на независимостта на региона заедно печелят 70 от 135-те места в парламента.

Партията на Пучдемон „Заедно за Каталуния“ печели 34 места, докато друга пронезависима партия, тази на „Републиканските леви на Каталуния“ печели 32. Консервативната „Партия на Народа на Каталуния“, ръководена от министър-председателя Рахой, загуби 8 места като от 11 остана с 3. Въпреки откритата подкрепа към сепаратистите, основна партия от опозицията, тази на либералните проевропейски „Граждани“, спечели най-много места - 37, с 12 повече отколкото взе при последното гласуване. 

За да могат да управляват, сепаратистите ще трябва да сформират коалиция. Този сценарий неизменно ще върне отношенията между Мадрид и Барселона в отправната им точка от преди три месеца, но с тази разликата, че всеки ход на Мадрид ще среща опозицията на провокативното и пронезависимо правителство, което ще управлява в Барселона.

„Каталунската Република спечели“ - обяви Пучдемон веднага, след като станаха ясни резултатите от изборите - „Испанското правителство е победено“.

Испанските акции са причината за слабото представяне на Европейските пазари в петък, тъй като инвеститорите се опасяват от възобновяването на обтегнатите отношения в Испания.

Испанският IBEX 35 индекс падна с 1.2% до 10,182 - най-голямото му процентово пониженуе в рамките на един ден, след това през октомври, непосредствено след обявения за нелегален вот за независимост. Индексът Stoxx Europe 600 се търгува с 0.1% по-малко на 390.28, но като цяло за седмицата отчита увеличение от 0.5%. Германският DAX 30 индекс загуби 0.3% и към края на деня се търгува на 13,072.79, докато френският CAC 40 пада с 0.4% до 5,364.72. Английският FTSE 100 индекс губи 0.2%, за да приключи търговията за деня на 7,592.66 - според доклад на Market Watch.

Акциите на испанските банки отчитат значителни загуби в петък. Акциите на Banco de Sabadell SA се обезцениха с 3.4%, CaixaBank SA загуби 3.6% от стойността си, а Banco Santander - 2.2%. Индексът на банките The Stoxx Europe 600 е надолу с 0.6% - обявява Market Watch.

„Въпреки това,  цялостното влияние на каталунските избори върху еврото и по-специално върху глобалните пазари, най-вероятно ще бъде доста ограничено“, коментира пред Reuters Юкио Ишизуки, старши валутен стратег в Daiwa Securities, Токио - „Каталуния не може да стане суверенна държава, ако никоя друга държава не признава независимостта й. При тези условия, няма да може да има и собствена валута.“ 

Resources: Reuters, Market Watch, CNN
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
19 декември 2017
Данъчната реформа - най-голямата победа на Тръмп
Белият дом трябва да гласува законопроекта за намаляне на данъците Tax Cut and Jobs Act (TCJA) във вторник, който ако бъде приет ще представлява най-голямото пренаписване на данъчните закони в Щатите от 1986 насам. Критиците сравняват Данъчната Реформа на Тръмп със Закона за Защита на Пациентите на Обама, като твърдят, че законопроектът ще бъде приет по същия начин, по който бе приет и „Обамакеър“ - чрез партийно гласуване. Този вид гласуване, типично за американската система, позволява на Тръмп да задължи всички републиканци в конгреса да гласуват по определен начин чрез партийна политика. Ако законът получи одобрение днес, Президентът Тръм може да подпише мерките за влизане в сила още утре, което ще постави края на „Обамакеър“ и ще въведе нови данъчни регулации.

„Това е исторически момент“, коментира Финансовият секретар Стивън Мнучин за медията на CNBC News “Face the Nation” - „Хората казваха, че нямаше да се справим; но ние вече сме на предела на целта“.

Реформата най-вероятно ще мине без сътресения, тъй като Републиканската партия държи мнозинството с 52 към 48 гласа, включително и решаващият вот на вицепрезидента Майк Пенс.

Предложената данъчна реформа, ефективно ще намали федералния корпоративен данък от 35% на 21%.

Wall Street продължава с доброто си представяне, а борсата снощи отчете нов рекорд, който се дължи на увереността на инвеститорите в победата на Тръмп - докладва The Times.

На затваряне трите основни американски пазарни индекса отчетоха рекордно високи нива - The Dow Jones industrial average се покачи със 140.46 пункта и към края на деня достигна до 24,792.20. Технологичният индекс NASDAQ нарастна с 0.8% до 6,994.76, а индексът  S&P 500 достигна до 2,690.16 към края на деня, отбелязвайки прирaст от 0.5%.

Данъчните реформи срещнаха значителна опозиция от страна на демократите, които твърдят, че този нов закон ще облагодетелства богатите и ще има незначителен ефект върху средната класа. Според данни на Reuters, Тръмп защитава законопроекта като го нарича „един страхотен Коледен подарък за средната класа“, президентът продължава с думите: „Демократите за пореден път се заяждат със стандартната словесна атака, още преди да са разбрали какво се казва в законопроекта.“

Ако законът бъде одобрен, американците с най-високите доходи ще плащат данъци в размер на 37%, вместо досегашните 39.6%. Корпоративният данък върху приходите ще бъде намален от 35% на 21% и ще бъде въведено ново ниво на данъчно облагане в размер на 20% за едноличните търговци и дружествата.

Президентът се надява по този начин да мотивира американсите компании да репатрират приходите си зад граница обратно в страната.

Независими правителствени проучвания предвиждат, данъчната реформа да прибави поне още $1 трилион към американския държавен дълг от $20 трилиона, през следващото десетилетие.

Resources: The Times, CNBC, Reuters
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
18 декември 2017
ФЕД вдига лихвите и дава сигнал за възстановяването си от финансовата криза
Три основни централни банки се срещнаха вчера, а пазарите почти не помръднаха.

Американският Федерален резерв вдига лихвения процент за трети път тази година и полага основите за допълнително затягане. Централните банки в Европа сигнализират, че ще поддържат предпазливата си политика спрямо икономическото възстановяване на района, като дават знак, че нямат намерението да се втурнат по петите на ФЕД,  както направиха редица икономики. 

Европейската централна банка потвърждава политика на стимулиране, както и плановете си да ограничи покупките на активи през следващия месец. Английската централна банка обявява, че ще задържи позициите си спрямо лихвения процент, след покачването му през ноември, но предупреждава, че се очакват повишения следващата година - според данни на Financial Times.

Развиващите се азиатски централни банки маршируват със собствено темпо. Въпреки ръководения от ФЕД ход на увеличаващите се лихвени проценти и нормализирането на баланса в развитите страни, повечето азиатски централни банки запазват нивото на досегашните си лихви, с изключение на Хонгконгската централна банка и на Корейската банка. Също така, някои азиатски банки като Резервната банка на Индия, Банката на Индонезия и Държавната банка на Виетнам, намалят лихвените си проценти по-рано тази година, с цел стимулирането на икономическия си растеж - докладва Forbes.

Американският Федерален резерв отчита прираст на лихвения процент с 0.25%, третият по ред за 2017. ФЕД потвърждава, че очаква още три увеличения през следващата година. Американската Централна Банка коментира, че таргетира лихвен процент в диапазон между 1.25% и 1.5%. Въпреки това, мнозинството чиновници очакват, че уместните за следващата година нива трябва да бъдат над 2%.

Тази промяна в законите идва в следствие на заздравяването на американската икономика. Американската икономическа продукция се е увеличила на годишна база с повече от 3% през последните няколко тримесечия, докато нивото на безработицата пада до 4.1% през последния месец - най-ниското от 2011 до сега.

Председателят на Федералния Резерв Джанет Йелън, която се оттегля от поста през февруари, заявява, че икономиката, пазара на  труда и финансовата система са укрепнали и са се разрастнали под нейния надзор.

Resources: Financial Times, BBC News, Forbes
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
13 декември 2017
Биткойн достига ново рекордно високо ниво, CBOE exchange  започна търговия с биткойн фючърси
Биткойн достига ново рекордно ниво във вторник, което се дължи на инвеститорския оптимизъм, два дни след като започна търговията с биткойн фючърси на Американската борса.

В неделя брокерът на деривати, базиран в Чикаго - Cboe Global Markets, започна търговия с биткойн фючърси. Cboe Global Markets е една от най-големите компании за обмен на опции в света, а CME group е световен лидер в търговията на разнообразни деривати. Двете компании получиха одобрение в началото на декември от регулатора на деривати в Щатите, да стартират търговия с биткойн фючърси. NASDAQ и Goldman Sachs също планират да започнат търговия с договори за биткойн фючърси през 2018, според доклад на Reuters.

Цената на биткойн скочи със 17% като надмина $18,000, непосредствено след дебюта на фючърсите. Договорите до края на януари на CBOE започнаха от $15,000, като се  базират на цената на Биткойн, цитирана на платформата Gemini за дигитален обмен, създадена през 2015 от братята Уинкълвос.

Някои хора смятат, че въвеждането на биткойн в CBOE е стъпка към легитимността на валутата - Ник Колас, от компанията за проучвания Data Trek, коментира пред BBC news - с фючърсите се потвърждава, че биткойн е актив,  с който може да се търгува.

„Невероятно е как през ноември, $10,000 изглеждаше като цел за края на годината,“ каза Лукман Отонуга, анализатор на проучванията в FXTM, за Reuters - „Предвид случващото се в момента, няма да бъде изненадващо, ако биткойн се покачи до $20,000 към края на годината.”

Биткойн фючърсите позволяват на повече инвеститори да закупят крипто валутата, без да се налага да отварят специални дигитални биткойн портфейли.

Sources: Reuters, Bloomberg, BBC news
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
12 декември 2017
Apple придобива услугата за разпознаване на музика Shazam за $400 милиона
За разлика от стратегиите на Alphabet и на Microsoft, тази на Apple никога не е била толкова съсредоточена върху придобиванията. Всъщност, според Thompson Reuters, Shazam е петото по ред придобиване на технологичния гигант за тази година, и 68-то откакто компанията е създадена. Също така, това ще бъде една от най-големите покупки за компанията, на второ място след придобиването на Beats Electronics през 2014 за $3 милиарда. Apple обяви плановете си да купи Shazam в понеделник, а прогнозираната стойност на сделката е около $400 милиона - съобщава Reuters. След като новините по придобиването на Shazam станаха публични, акциите на компанията се увеличиха с 1.9%.

Приложението на Shazam е начело на класациите в App store от самото начало. То работи като използва микрофона на смартфона или компютъра, за да разпознае почти всяка песен, която звучи наоколо, а след това пренасочва потребителите към различни музикални приложения, през които да слушат песните в бъдеще - като например, Apple Music, Spotify или YouTube. Приложението е изтеглено повече от 1 милиард пъти и се използва средно около 20 милиона пъти на ден. Shazam, също така, има база от 175 милиона активни потребители - според агенцията за проучвания App Annie в коментар за Bloomberg.

Въпреки това, за толкова години Shazam така и не успя да изгради стабилен и печеливш бизнес план. Според годишния финансов отчет на компанията, приходът миналата година е нарастнал с 14% до £40.3 милиона, но компанията също така реализира и загуба от £4 милиона. Според източници на Financial Times, Shazam са наели Goldman Sachs, да ги консултират по процеса на продаването. Сред потенциалните купувачи са били също и Snapchat и Spotify.

“Apple Music и Shazam сe допълват много добре и също така споделят страстта към музикалните открития и предоставянето на страхотна музика на потребителите си“, коментираха от  Apple с имейл известие в понеделник - „Имаме вълнуващи планове за бъдещето и нямаме търпение да ги реализираме заедно с Shazam, веднага щом днешната сделка бъде одобрена“.  

„Shazam трябваше да диверсифицира бизнеса си със стрийминг на музика още преди години,“ коментира случая източник на Tech Crunch, „това е причината сделката с Apple да има толкова смисъл. Това сливане подсказва, че предстоят интересни интеграции“ - допълнително обясняват от Tech Crunch. Apple Music вече работи с приложението на Shazam, което препраща голяма част от 100-милионната си база от потребители към платформата на Apple, като също така им позволява да закупуват песни директно от iTunes.

Еди Кю, вицепрезидентът на отдел Интернет Софтуер и Услуги, смята, че Shazam ще помогне за подобряването на услугите на Apple, в резултат на което компанията ще спечели стратегическо предимство пред Spotify, тъй като на потребителите на Apple Music ще им бъде предложена подобрена услуга.

Към момента акциите на Apple са нарастнали с 49% за 2017, а индексът Доу Джоунс  се е покачил с 23%.

Sources: Bloomberg, Reuters, Tech Crunch, Marketwatch, CNBC
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
11 декември 2017
Ирландия е принудена да събере данък в размер на €13 милиарда от Apple
През 2016 Европейската комисия постанови, че данъчните облекчения получени от Apple са в нарушение, съгласно законите на ЕС. Ирландия трябва да се съобрази с разпоредбата на Комисията и да събере оспорваната сума от €13 милиарда. Парите ще бъдат преведени по отделна блокирана сметка, докато засегнатите страни обжалват решението.

„Вече се споразумяхме с Apple относно управлението на доверителната сметка“, каза финансовият министър Паскал Донахоу миналата седмица в Брюксел след срещата си с европейския комисар Маргрете Вестагер.

Ирландия обжалва пред Общия съд на Европейския съюз и иска анулиране на решението. Apple също възразява срещу решението: „Делото на Комисията срещу Ирландия никога не е било за това какви данъци плаща Apple, а за това кое правителство ще вземе парите. Властите в САЩ и Ирландия са се съгласили, че сме платили данъците си според законовите норми.“  - коментира по делото говорител на Apple.

„Имаме специален екип, който работи усърдно и експедитивно с Ирландия по процеса, започнат от Европейсата комисия“ - допълнително пояснява Apple в изявление за WSJ - "Уверени сме, че Общият съд на ЕС ще отмени решението на Комисията, след като прегледа всички доказателства“.

Постановлението потвърждава, че данъчните облаги, получени от технологичната компания са извън законите на ЕС, защото са позволили на Apple да плати данък в размер, значително по-малък от този, който другите компании трябва да платят. Така нареченото „селективно отношение“ е позволило на технологичния гигант да плати корпоративен данък в размер на 1% върху печалбата на територията на Европа през 2003 и само 0.005% през 2014.

Изявлението е следствие от обтегнатите отношения с Брюксел, след което Ирландия бива докладвана на Съда на Европейските общности през октовмври тази година за несъбирането на дължимите й по закон данъци.

Икономическият възход на Ирландия се дължи на ниския корпоративен данък, който позволява на много международни компании, които да навлязат на европейския пазар. Ако в тази ситуация, Ирландия си събере данъците обратно, то страната ще изгуби привлекателността си за чуждестранните компании и инвеститори.

Resources: BBC, the Guardian, Economia, Forbes
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
6 декември 2017
Ще има ли Мей напредък в преговорите по Брекзит развода?
Днешната среща ще бъде последният шанс за  Мей да отправи своето предложение за споразумение, тъй като няма да има преговори на срещата на върха на ЕС на 12ти декември. Тереза Мей трябва да представи по-убедително предложение на Президента на Европейската Комисия - Жан - Клод Юнкер и на преговарящия от страна на Европейския съюз за Брекзит - Мишел Барние, преди на Великобритания да й бъде позволено да обсъжда бъдещите търговски взаимоотношения със Съюза. Според източници на Financial Times, Обединеното Кралство ще приеме задълженията към ЕС на стойност до €100 милиарда с цел да постигне значителен прогрес по другите важни въпроси относно:

• Правата на европейските граждани, живеещи на острова;
• Прекратяването на намесата на Съда на Европейските Общности в британските правни въпроси след датата на излизане;
• И за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия - като първата е част от Обединеното кралство, а втората - от Европейския съюз.

Въпреки, че чисто разходите по сметката на Брекзит ще бъдат около €40 - €60  милиарда, английският Министър - председател, отстрани най-голямата пречка в преговорите по споразумението.

Паундът скочи спрямо американския долар и еврото днес, след напредъка в разговорите за Брекзит. Ирландските новини съобщиха, че Обединеното Кралство се е съгласило на регулаторно приравняване към правилата на ЕС за единния пазар, и на митническия съюз на Остров Ирландия след Брекзит. Паундът се покачи 0.7% спрямо еврото на €1.1409, като за деня отбеляза най-висока стойност от $1.3525 спрямо долара.

След референдума от 2016, високопоставени опоненти на Брекзит предлагат Великобритания да промени мнението си и да избегне това, което според тях ще бъде  катастрофа за нейната икономика. Половината от британските граждани подкрепят идеята да се направи повторно гласуване за напускането на ЕС, според данни на проучване от миналата неделя - докладва Reuters.

Повече от 30 Брекзит поддръжници, включително и членове на парламента и бивши министри - консерватори, са подписали  писмо, призоваващо Мей да се оттегли от преговорите, ако основните изисквания не бъдат спазени. 

Resources: Financial Times, Reuters, MarketWatch
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
4 декември 2017
Номинацията на Джеръм Пауъл за Председател на Американския Федерален Резерв стига до Сената за потвърждение
Миналият вторник, банковият комитет на Сената одобри избора на Тръмп за ръководител на ФЕД с гласуване от 22 към 1.  Единственият глас против беше на Сенатор Елизабет Уорън - демократ от Масачузетс, който изказа опасения относно възможността Пауъл да дерегулира финансовия пазар.

Президентът Тръмп номинира Пауъл миналия месец, да замени Джанет Йелън, след като изтече мандата й през февруари 2018. Пауъл е висш служител в министерството на финансите по времето на администрацията на Джордж У. Буш., също така заема поста председател във ФЕД от 2012 насам. Той е смятан за „очевидния“ избор за позицията:

“Ако искаме да поддържаме прогреса си, то нашата икономика се нуждае от стабилна монетарна политика и предпазлив надзор“ - каза Тръмп като номинира Пауъл - „Имаме нужда от устойчиво и стабилно лидерство във Федералния резерв на САЩ и той ще ни даде точно това. Той разбира от какво има нужда нашата икономика, за да расте.“

Пауъл е адвокат, завършил политология в Принстън и право в Джорджтаун, с опит в инвестиционното банкиране. Ако кандидатурата му бъде одобрена, то той ще бъде първият председател на ФЕД, от 1980-те години насам, без висше образование по икономика и ще му се наложи да работи с повече от 300 доктори по икономика в борда на федералния резерв. С тях ще трябва да реши въпросите свързани с инфлацията, която законодателите определят като прекалено ниска и цените на акциите и на други активи, които те смятат за твърде високи.

„Решенията за монетарната политика са особено важни за Американските семейства и обществото. Готов съм да вземам обективни решения, базирани върху най-добрите доказателства", коментира Пауъл в кратко изявление след номинацията от страна на Тръмп.

Горната камара все още не е определила дата за гласуването на номинацията на Пауъл, което е последният етап от процеса. Йелън има правото да остане председател на ФЕД до 2024, въпреки че по традиция ръководителите на централната банка преди това са подавали оставка веднага щом бъде избран заместник.

Resources: Bloomberg, Reuters, CNN, CNBC
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
20 ноември 2017
Германия се изправя пред най-голямата вътрешно - политически криза след войната
Текущата политическа криза в Германия е безпрецедентна в немската историята след войната - либералната партия на Свободните Демократи прекратяват преговорите за формирането на коалиция с консерваторския  блок на Меркел и с лявата Зелена Партия, в следствие на което еврото пада с 0,5% за един ден. Кризата поставя бъдещето на канцлера под въпрос, докато се дискутират двете възможни опции: правителство на малцинството или нови избори. Въпреки това, вторият вариант носи риска, нещата да останат непроменени и немското правителство да си остане все така фрагментирано. Евентуалните нови избори също така отварят възможността за начало на ерата след Меркел в Германия. Канцлерът категорично отказва да подаде оставка заявявайки, че пак ще се кандидатира в случай на нови избори: „Германия се нуждае от стабилност“.

Ангела Меркел е начело на Германия от 12 години, но критиците казват, че  основната й грешката като лидер е именно разразилата се криза с бежанците през 2015 - 2016 г., поради която партията й губи своята популярност. Последствията са явни -  септемврийските избори отчитат най-ниската избирателна активност в Германия от 1949г. насам,  а за пръв път в немската история избирателите дават достатъчна подкрепа на шест партии за влизане в парламента. Меркел губи 1 милион избиратели, които този път подкрепиха крайно дясната анти-имиграционна Алтернатива за Германия.

Политическата система, която дълги години е  била пример със своята стабилност, сега е причинатата за новите времена на несигурност в Европа, точно когато Съюзът е изправен пред предложението на Емануел Макрон за реформа и се водят трудни преговори за излизането на Великобритания от ЕС.

Разговорите относно формирането на коалиция започнаха почти веднага след септемврийските избори, но четири седмици по-късно партиите не успяват да постигнат съгласие относно политиката за бежанците, данъчните въпроси или климатичните промени: „По-добре е да не управляваш, отколкото да управляваш по грешния начин“ - заявява Кристиян Линдер, лидерът на Свободната Демократична Партия, след оттеглянето от преговорите за коалицията. 

Немският президент Франк-Валтер Щайнмайер призовава всички партии да бъдат по-съобразителни и да се постараят новото правителство да бъде сформирано възможно най-скоро: „Това е моментът, когато всички участници в процеса трябва да се замислят над поведението си”. 

В следствие от събитията в Германия, еврото падна до $1.1723, след което скочи до $1.1808 като завърши деня на $1.1732.

„Еврото затвърждава стабилната си позиция спрямо политическата криза, след като Макрон победи на Президентските избори през май тази година във Франция“ - Стийв Бъроу, ръководител на отдела на G10 за проучвания на Standard Bank за Financial Times.

„Дори опитите за независимост в Каталуня не успяха да бутнат еврото, затова очакваме то да задържи позициите си, въпреки ситуацията в Германия“ - Карстен Брезски икономист в ING за Financial Times.

Еврото падна с 0.1% спрямо курса на йена на ¥132.13, а в същото време надеждата, че ще има прогрес с Брекзит преговорите покачи паунда с 0.2% срещу долара на $1.3236. Немският фондов индекс DAX прогресира с 0.5%, а немските 10-годишни облигации запазват досегашната си доходност от 0.36%, докато 10-годишните испански и италиански облигации изостават.

Фондовите борси приключиха с добри резултати: немският Stock Xetra Dax - с увеличение от 0,5%, паневропейският pan-European Stoxx 600 с - 0,7% и FTSE 100 с - 0.1%.

Източник: Bloomberg, Financial Times
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
13 ноември 2017
Коя компания ще достигне прага от $1 трилион?
Apple Inc. - Apple е най-голямата компания, която влиза в S&P 500, търгувайки на $174.87 за акция миналия петък. От септември 2016, номиналната стойност на Apple се е увеличила с 53% - от $573 милиарда до $871.71 милиарда към днешна дата. Това увеличение е по-голямо от стойностите на Pfizer и на Bayer взети заедно - това прави Apple най-предпочитаният претендент на Уол Стрийт. Увереността на инвеститорите се засилва, след като изпълнителният директор на Бъркшир Хатауей - Уорън Бъфет удвоява участието си в компанията и става собственик на акции на обща стойност от $17 милиарда.  Ако компанията продължава да расте със същия темп, ще достигне трилион долара още другата година.

Alphabet Inc. - Американският международен конгломерат създаден чрез преструкторирането на Google на 02.10.2015, е вторият състезател в надпреварата за капитализация от $1 трилион. Alphabet е втората по големина компания по пазарен дял в S&P 500 индекса, но изостава с $149 милиарда от Apple. Стойността на компанията достига до $723 милиарда, а акциите й се търгуват по $1,044.97 петък следобед. Alphabet има обширно портфолио, включващо - технологии, интернет, софтуер, науки за живота, автономни автомобили, научноизследователска и развойна дейност и биотехнологии. През последните години акциите на компанията са нарастнали с 11%, а за да достигне до заветния трилион, компанията трябва да увеличи размера си с 38-39%.

Microsoft Corporation - е третата най-влиятелна компания в S&P 500 индекса. Microsoft произвежда, лицензира, поддържа и продава компютърен софтуер, потребителска техника и услуги и се оценя на $635.68 милиарда, търгувайки за $83.87 на акция в петък вечер.  Мултинационалният технологичен гигант се нуждае от прираст от 57%, за да достигне прага на капитализация от $1 трилион. Това обаче, не е първият път когато акциите на компанията достигат $600 милиарда - на 23 декември 1999, акциите й се търгуват за $58.72, преди стойността им да започне да се обезценя.  След назначаването на новия изпълнителен директор - Сатая Надела, нещата изглеждат добре за Американския конгломерат, тъй като Microsoft става втора в света след Амазон в сферата на облачните услуги.

Amazon.com Inc. - стратегията за интензивен растеж на Amazon, включваща навлизане на нови пазари, разработване на продукти и диверсификация, се доказва като изключително успешна, а компанията достига капитализация от $544.12 милиарда, като търгува акциите си по $1,125.35 миналия петък. Според анализатори от Morgan Stanley, Amazon ще достигне $1,250 на акция и тринадесет-цифрената цел до една година. Такъв растеж е еквивалентен на прираст на стойността на компанията от 84% и увеличение на акциите от 11% спрямо миналия петък. 

Facebook Inc.  - онлайн социалната медия и мрежа достигна $520.14 милиарда пазарна капитализация, като продава всяка акция по $178.46 петък следобед.

Berkshire Hathaway Inc. - международният конгломерат на Уорън Бъфет достига пазарна капитализация от $445.72 милиарда, като търгува на $275.600 за акция миналия петък.

Tesla Inc. - Въпреки че, пазарната стойност на компанията е едва $51.43 милиарда към днешна дата, анализаторите и инвеститорите вярват, че Tesla има потенциал да достигне до $1 трилион. Това означава, че капитализацията на компанията трябва да се увеличи с 1,844%. За малко тази година компанията задмина BMW и General Motors, но има още дълъг път да измине, преди да настигне другите компании в класацията.

Resources: Fortune, FactSet
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
6 ноември 2017
Apple отново надминава очакванията на Wall Street
След като калифорнийският технологичен гигант - Apple, губи $50 милиарда от пазарната си стойност през септември, непосредствено след обявяването на новата си линия от продукти, сега  компанията отново се изправя срещу натиска на пазара, след като новият iPhone X бе пуснат на пазара миналия петък. Като се има предвид факта, че компанията е толкова близо до капитализацията от $1 трилион долара, всеки ход може да определи резултата от надпреварата. Затова миналата седмица беше от изключителна важност - не само, че най-важният продукт за компанията през последните години излиза на пазара на 3-ти, а денят преди това приходите от предходното тримесечие биват обявени.

На 02.11.2016 компанията обявява финансовите си резултати за тримесечието, приключило на 30-ти, които надминават всички очаквания:

• Q4 приравнената печалба за акция е от $2.07 срещу $1.87 предвиждана от Thomson Reuters
• Q4 приход от $52.6 милиарда срещу $50.7 милиарда предвиждани от Thomson Reuters
• Q4 iPhone продадени бройки: 46.7 милиарда срещу 46 милиарда предвиждани от FactSet

Apple отбелязва увеличение на приходите от 12% и увеличение на печалбата за акция от 24%  спрямо Q4 миналата година. Това тримесечие също отчита и стабилен темп  в прираста на оперативния паричен поток от $15.7 милиарда и възвръщаемост за инвеститорите на стойност $11 милиарда:

„Щастливи сме да отчетем силен завършек на една сполучлива 2017 година, с рекордна печалба за четвъртото тримесечие, годишен растеж за всичките ни продуктови категории и най-успешното тримесечие за отдел Услуги,“ коментира Тим Кук, Изпълнителен Директор на Apple.

Уебсайтът на компанията публикува очакванията си за първото тримесечие на 2018:

• $84 милиарда до $87 милиарда срещу $84.9 милиарда предвиждани от Thomson Reuters
• Брутна печалба между 38% и 38.5%
• Оперативни разходи между $7.65 милиарда и $7.75 милиарда.
• Други приходи/(разходи) по $600 милиарда
• Данъчна ставка от 25.5%

„Изненадани сме от факта, че Apple надмина очакванията за оборот и печалба на акция четвъртък вечер като по-старите и евтини модели iPhone държаха по-добри позиции от предполаганото, докато потребителите очакват iPhone X. Това е много важно, защото много от тези продажби са на нови Apple потребители, които най-вероятно в бъдеще ще започнат да купуват приложения и други Apple услуги, а след време евентуално биха си закупили и следващ модел телефон“ - Джим Сува от Citigroup обобщава за Bloomberg в деня преди iPhone X да излезе на пазара.

iPhone 8 и 8 Plus моделите излизат на пазара на 22 септември и стават най-продаваните продукти на компанията. За кратък период от време, стойността на Apple надминава $900 милиарда, след като петък сутринта акциите на компанията скачат с повече от 3% - съобщава CNBC.

Двата мобилни апарата самостоятелно заемат пазарен дял от 0.3% и 0.4% съответно, след първата седмица от продажбите им (данни на Localytics). iPhone X, от друга страна, заема пазарен дял от 0.93% през първата седмица на пазара - представяне, значително по-добро от това на предишните модели. Новият смартфон е първото устройство на Apple с високо - контрастен OLED дисплей, с лицев скенер, вместо с пръстов отпечатък и с цена, започваща от $999.

Resources: Apple website, Bloomberg, CNCB, FactSet, Mashable, Forbes
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
30 октомври 2017
Ерата на Амазон
Джеф Безос стана третият най-богат човек в света, изпреварвайки Бил Гейтс, след като резултатите от второто тримесечие на Амазон бяха обявени - компанията отбелязва чиста печалба от $256 милиона нетни приходи от $43.7 милиарда - прираст с 34% спрямо миналата година. Компанията отчете 7.7 % увеличение в цените на акциите в следобедната търговия, което добави $10.4 милиарда към $83.4 билионната нетна стойност на Джеф Безос.

През 1994 младият и изключително талантлив Безос бе изправен пред дилемата на своята кариера - да продължи да трупа своето малко богатство или да зареже всичко, за да продава книги. Само по себе си това решение би променило историята на онлайн търговията, издателския бизнес, журнализма, и напълно вероятно и междузвездното пътуване. Джеф Безоз успява от гаражен бизнес да изгради един от най-големите пазари на планетата. Първичното публично предлагане на Амазон през 1997 оценя бизнеса на повече от $400 милиона.

Първоначално, компанията продава само книги, но през 1999 разширява бизнеса си към играчки и електроника и през 2000 - Амазон Marketplace излиза на пазара. Amazon’s Web Services - дивизията за облачни услуги оперира от 2002 и генерира $4.6 милиарда приход и $1.2 милиарда оперативна печалба за изминалото тримесечие и е напът да достигне обща печалба за годината от $18 милиарда (Statista, 2017).

През 2005 Amazon Prime бива създаден, с цел обвързване на хората към екосистемата на компанията. По този начин членовете на Amazon Prime са склонни към това да пазаруват повече. Тази услуга има най-големият принос за интензивния прираст на приходите на компанията. Услугите на Prime включват бързи доставки, изключителен достъп до филми и телевизионни предавания, музика без реклами, неограничено пространство за съхранение на снимки, множество Kindle книги и още ред услуги, от които с най-голямо значение за потребителите е бързото време за доставкa. 

През 2007 Amazon представя Kindle на пазара - устройството, което ще революционализира книжната индустрия и ще докаже, че невероятният растеж на лидера в търговията на дребно е директно отражение на усилията на компанията да признае нуждите на клиентите си и да отговори с решение. Kindle е електронен четец който позволява на потребителите да разглеждат, купуват, свалят и четат електронни книги и вестници. Всички Kindle устройства се интегрират с Kindle store, който от Април 2017 има повече от 6.9 милиона електронни книги. Когато излиза Kindle, пазарната стойност на компанията наближава $40 милиарда. Други услуги свързани с дигитално съдържание, от групата включват: Amazon Music - онлайн музикален магазин, Amazon Payments - услуга за онлайн обработване на плащания, която позволява на потребителите да извършват плащания чрез своите Amazon сметки, Amazon AutoRip - дава на потребителите безплатни MP3 копия на избрани покупки през уебсайта и Kindle Match Book - подобна на предната услуга, позволяваща клиентите да получат безплатно или за процент от цената онлайн копия на книгите, които са закупили. През 2010 Amazon Studios се насочва към създаването на оригинално съдържание, разпространявайки продукцията чрез Amazon Video - услугата за дигитален видео стрийминг, което конкурира Netflix и Hulu. Amazon Appstore за Android работи от 2011 и е достъпен в повече от 200 държави.

През 2015 Amazon Echo и Alexa дебютират. След успеха на Kindle, Echo е първият опит на компанията да разшири портфолиото си от устройства. Alexa е интелигентен личен асистент, способен на гласова интеракция, възпроизвеждане на музика и на аудио книги, правене на списъци със задачи, навиване на аларми, стрийминг на подкаст, възпроизвеждане на аудиокниги и предоставяне на информация в реално време за трафика, времето и новините. Alexa може да контролира различни „умни“ устройства като първоначално се използва само с Echo , но сега може да бъде използван и с други устройства и услуги.

Тази година, Prime членството беше подобрено, след като компанията, базирана в Сиатъл придоби Whole Foods за $13.7 милиарда, плащайки по $42 на акция в брой. След като новината стана ясна, цените на акциите на Wal-Mart паднаха със 7.1%, а тези на Kroger and Co. - със 17%, докато тези на Whole Foods се увеличиха с 27%, а тези на Амазон - с 2.9%. Amazon Prime услугата вече предлага отстъпка от цените на широка гама от продуктите на Whole Foods, включително и на органичното авокадо, пилешкото и яйцата. Този ход допълнително засилва стратегията на компанията да продава всякакви продукти на всякакви клиенти. Новопридобитата информация относно честотата на потребление и покупателните навици на потребителите, водят по пътя към по-значителни иновации на пазара за хранителни стоки в следващите години.

Това, от друга страна, не е първият ход в опитите на компанията да разшири своя бизнес в тази индустрия. През 2016 първият Amazon Go магазин в Сиатъл отваря врати за служителите на компанията, a през 2017 става достъпен и за широката публика. Магазинът използва комбинация от сензори и автоматично кредитира сметката на клиента, когато той излезе от помещението. През същата година и Amazon Fresh излиза на пазара - услуга за доставка на свежи продукти за домакинството, достъпно за потребителите на услугата Prime. Amazon Fresh предлага експресна доставка: в рамките на един ден или на следващия ден, като повечето от предлаганите продукти през услугата са на промоция. 

Към момента Amazon тества Prime Air в Америка, Великобритания, Австрия, Франция и Израел. Prime Air ще позволи времето за доставка да бъде намалено до максимум 30 минути, чрез използването на дронове. Миналата седмица, компанията обявява нова иновация свързана с  доставките - Prime Air, която използва индивидуално персонализирани „умни“ ключалки и охранителни камери, които идентифицират доставчика и записват неговите движения, позволявайки доставки директно вътре в къщите на хората. Лидерът в електронната търговия предоставя възможността на собствениците на жилища да пускат трети лица да влизат, да извършват услуги и да си тръгват, когато тях ги няма, без да се притесняват за безопасността. Досега компанията за почистване на жилища - Merry Maids и компанията за гледане и разхождане на домашни любимци кучета - Rover, си партнират с Amazon Key, като се очаква още много други да ги последват. 
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
30 октомври 2017
Как се справя Uber с трудностите
Много неща се случиха през последните месеци за Uber. Дара Косровшахи бе назначен за изпълнителен директор на 30 август. Не след дълго, глобалната транспортно-технологична компания се изправя срещу най-големите си предизвикателства.

Транспорт за Лондон (Transport for London) отказва да поднови лиценза на Uber, изтичащ на 30 септември, поради несъгласие с:

1. това как компанията докладва сериозни престъпления;
2. медицинските сертификати на шофьорите;
3. начинът, по който се извършват проверките за криминално досие;
4. фактът, че компанията е използвала софтуер, който блокира регулаторите.

До момента, Uber е забранен в ред държави, включително Германия, Италия и България, поради обвинения срещу нечестна конкуренция, а държави като Дания, Унгария, Китай и Тайван, правят оперирането на тяхната територия невъзможно със сегашния бизнес модел на компанията. Въпреки това, забраната в Лондон носи най-значителни финансови последици. Лондонската дивизия на компанията - Uber London Ltd. отчита прираст на приходите от 59% спрямо миналата година, който се равнява на $49 милиона за 2016 - според доклади на Bloomberg.

След забраната от страна на TfL, Uber е изправен пред риск от допълнителни  регулации от страна на Бразилия, свързани с практиките по назначаване на служители. Въпреки факта, че компанията е платила $152 милиона такси на държавата, печалбата на публичния транспорт e паднала значително, а таксиметровите шофьори излизат на масови протести през изминалата седмица. Поради тази причина, законопроектът за лицензирането на Uber по същия начин, по който са лицензирани такситата, бе изтеглен с гласуване на 24.10.2017. Ако гласуването на 31.10.17 г. събере необходимият вот, то тогава президентът Майкъл Темер ще трябва да подпише закон, който ще направи бизнеса на Uber нерентабилен. 

Докато компанията е изправена пред трудности, нейните конкуренти използват възможността, да разширят своя пазарен дял. Китайската Didi Chuxing - компанията, която купи Uber China през 2016, набра капитал от $5 милиарда тази година, докато Lyft Inc. - най - големият конкурент на компанията в САЩ - се опитва да подбива цените на Uber for Business.

Въпреки това, Uber остава лидер, с пазарна оценка от $68+ милиарда и повече от 10,000 служители. Към момента Uber оперира в 83 държави и в повече от 674 града в света, доминирайки 77% от пазара в Щатите с 40 милиона извършени превоза всеки месец. От самото начало компанията поставя под съмнение традиционните бизнес модели. Uber е новатор в икономиката на споделянето - “the sharing economy”, но в същото време диверсифицира бизнеса си, с цел въвеждане на иновации в технологичния сектор. След въвеждането на UberX през 2013, което позволява на шофьорите да използват собствените си автомобили, през 2014 компанията представя UberPool - опцията, която дава възможност на пътници в една и съща посока да споделят пътуването си с цел намаляне на разходите си. През 2015 компанията започва проучвания за самоуправляващи се коли и стартира UberEats и UberFresh. Доставчикът на храни UberEats, нараства до впечатляващите 10% от приходите на цялата цомпания - Financial Times. Това обяснява и първия стратегически ход на компанията под ръководството на Дара Косровшахи да капитализира допълнително успеха на UberEats и да засили лоялността на потребителите. Миналата седмица Uber обяви патньорството си с Visa и Barclays, за да предоставят кредитни карти, които връщат 4%, ако бъдат използвани в барове и ресторанти, включително и за UberEats; 3% - когато се използват пътувания със самолети и за хотели, включително и за Airbnb; 2% - за покупки онлайн, включително и за Uber и 1% за всичко останало. Картата няма такси и предлага различни бонуси, например: $100, ако през първите 90 дни бъдат похарчени $500. Също така, потребителите ще получат $50 кредит по картата за онлайн абонаменти, достъп до ексклузивни събития в Щатите, застраховка на телефона  до $600 и ще имат възможност да използват натрупаните точки през мобилното приложение за Uber кредити или ваучери за подарък. Кредитната карта идва с годишен лихвен процент между 15.99% и 21.74%, в зависимост от индивидуалния кредитен рейтинг. Стартирайки от 2-ри ноември, проектът за навлизане в сектора на разплащанията има за цел да разшири бизнеса на компанията в момент, когато битката за персонализирано пазаруване се разгорещява, водена от Amazon. След като придобие подробна информация за разплащателните навици на потребителите, Uber може да партнира с  различни компании, за да предложи чрез кредитната си карта индивидуално подбрани оферти.

Някои от другите услуги на Uber, включват: Uber Black - за луксозно пътуване, Uber XL - пътуване за големи групи от хора, Uber Rush - спедиторски услуги и Uber Boat - водно такси. Този иновативен подход към бизнеса е причината компанията да привлече такова значително финансиране от рискови капиталисти. През 2013-та капитализацията на компанията е „едва“ $3.9 милиарда, а към момента отчита прираст от 1,643.6%, което прави Uber най-големия стартъп в света.

Resources: Fortune, Bloomberg, Uber Website, BusinessofApps
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
23 октомври 2017
Биткойн и ICO
Биткойн минава границата от $6,000 за първи път като нараства с повече от 500% за тази година - докладва Bloomberg.

Спекулативни теории твърдят, че рязкото покачване на Биткойна се дължи на недостига на парични средства в Зимбабве, което допълнително увеличава търсенето на монетата.

„Хората трябва да започнат да приемат нещата сериозно, защото пазарната капитализация на Биткойна достигнa Goldman Sachs” - Рони Моас, основател и директор на Standpoint Research за CNBC.

На 20 октомври Биткойнът се търгува за $6,031, докато само седмица по-рано пада до рекордно ниското ниво от $5,109, заради опасенията, че регулациите ще се затегнат. Комисията за търговия на стокови фючърси на САЩ (CFTC) обяви, че от 2015-та година виртуалните валути се класифицират като стоки и някои ICO (initial coin offerings) могат да бъдат поставени под нейния надзор. 3 дни преди рекордното увеличение, валутата пада с 8.4% след забраната от страна на Китай. Въпреки това, рекорно високото ниво на търговия от тази седмица потвърждава, че ентусиазмът за дигитални валути остава неоспорим.

Невероятният успех на Биткойна се дължи на няколко факта. Децентрализираното устройство на blockchain технологията позволява ниски транзакционни такси и предотвратява измами, докато в същото време позволява да се запази анонимността на потребителите. Инвестициите в Биткойн, също така, носят значителни приходи - инвестиция от £2,000 преди 5 години днес би донесла приход от 1 милион паунда. Въпреки това, Биткойнът среща съпротива от страна на големите имена във финансовата индустрия.

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase - Джейми Димон твърди, че Биткойнът е поредният балон, който неизбежно би довел до срив, защото основният актив зад Биткойна няма никаква реална стойност. Димон обяснява, че дигиталните валути нямат никаква стойност. Той признава, че ранните инвеститори са реализирали значителни печалби, но също така напомня за „манията по лалета“ (the tulip mania). Ръководителят на JPMorgan прави референция към последвалата през 1630-те години криза в Холандия, като предупреждава: „ако сте достатъчно глупави, ще си платите цената“. По времето на „манията по лалета“, ранните инвеститори са реализирали големи печалби от търговия с луковици на лалета, но когато пазарът се срива, дори самите те понасят тежките последствия от кризата.

Основателят и изпълнителен директор на водещия хедж фонд Bridgewater, също е сред критиците на Биткойн и крайно спекулативния пазар на виртуалните валути. Няма реални физически Биткойни и фактът, че криптовалутите не са нито регулирани, нито подкрепени от банките или правителствата, ги прави средство за измами, податливи на хакерски атаки и обект на спекулации.  Изпълнителният директор на BlackRock - Лари Финк дори нарича Биткойна „индекс за пране на пари“, докато други инвеститори сравняват рязкото покачване в цените на акциите на Биткойн с това на Enron, преди да фалира. Въпреки силната опозиция, едно нещо със сигурност е вярно - онлайн валутата играе изключително важна роля на глобалната финансова сцена.

Популяризацията на криптовалутите и успехът на Биткойн поставят началото на първичното монетно предлагане ПМП (от англ. Initial coin offering). Новите крипто хедж фондове набират капитал за стартъп компании, чрез монетни предлагания, които работят на принципа на първичното публично предлагане IPO (от англ. Initial public offering). Това е инструмент, с чиято помощ стартъп компаниите издават дигитални жетони срещу Биткойн или етер. Към този момент ПМП са набрали средства на стойност $3 милиарда според данни на CoinSchedule.

Въпреки противоречивите мнения за дигиталните валути и първичните монетни предлагания, те създават екосистема, която дава достъп на малките инвеститори до новаторски технологии, като в същото време опростяват процеса по набиране на средства за компаниите. Много от инвеститорите в тези ПМП купуват жетони с надеждата да ги продадат за премия, докато други - за да получат достъп до нови продукти и иновации.

Resources: Bloomberg, Reuters, Investopedia, CNBC, CoinSchedule
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
23 октомври 2017
Lenno започна партньорство с Viventor
Вивентор е вoдеща peer-to-peer (p2p) платформа, която предоставя възможности за първокласни, трансгранични инвестиции. Основан през 2015, Вивентор е един от лидерите в индустрията, като се стреми винаги да е в крак с новите тенденции в p2p кредитирането.

Peer-to-peer кредитирането е метод за дългово финансиране, което позволява на хората да взимат пари на заем както и да заемат пари без нуждата от посредник. P2p кредитирането дава възможност на инвеститорите да получат висока възвръщаемост като същевременно диверсифицират риска. В момента Ленно предлага обезпечени (ипотечни) кредити, чрез платформата на Вивентор, с възвръщаемост 7 - 10% на годишна база, 5% инвестиция на собствени средства и 60 - дневна buyback гаранция.

Партньорството стартира с покана от страна на Вивентор към представител на Ленно за конференцията LendIT 2017 състояла се миналата седмица - най-голямата fintech конференция в Европа. С повече от 150 говорители и 500 компании от 50+ държави, LendIT конференцията е задължителна за всеки, който работи в сферата на кредитирането и fintech индустрията. Финансови иноватори, инвеститори и пионери от цял свят посещават LendIT заради възможността да се учат от лидерите на пазара, да завържат нови контакти и да правят бизнес с компании от цял свят.

Конференцията бе изключително ползотворна и за двете компании като до края на седмицата 80% от кредитите на лено бяха рефинансирани през платформата - това са 4 от 5-те кредита. 3 нови ипотечни кредита с обща стойност от €34 800, 10% годишна лихва и с падеж след 5 години, следва да бъдат качени на платформата следващата седмица.
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
2 октомври 2017
Каталунският вот за независимост разтърси еврото, но покачи европейските акции
В неделя на 01.10.2017, Каталунският регион в Испания спечели вота за независимост с 90% от 2.26 милиона гласували, което представлява 40% от 5.4 милиона отговарящи на условията гласоподаватели - Financial Times. Еврото пада като една от най-добре представящите се икономики в Европа навлиза в по-дълбока политическа криза.

Най-показателният индекс за испанската борса, IBEX 35 падна с 1.4%, изоставайки от европейския пазар докато печалбата от 10-годишната държавна облигация се покачи със 7 базови точки до 1.67%. Еврото пада още повече спрямо миналата седмица, купувайки $1.1749, сравнено с $1.1814 късно в петък вечер в Ню Йорк - докладва Market Watch. По-ниската стойност на еврото, покачва индекса Stoxx Europe 600 с 0.2% до 389.06 и подпомага зависимите от експорта международни компании, тъй като техните продукти стават на по-достъпни цени.

С популация от 7, 522, 596 души от 2016 - съставляващи 1/6 от популацията на Испания, Каталуния е отговорна за 19% от брутния вътрешен продукт на Испания (според официални данни на Каталунското правителство). Испанският Икономически министър Луис де Гиндос пред Financial Times: „Ако Каталуния евентуално спечели независимост, испанската икономика може да се свие с до 30%“. Също така, той предупреди, че отделянето на Каталуния от Испания би довело до автоматичното излизане на района от Европейския съюз и Еврозоната, което би означавало, че 75% от продукцията на държавата би била обект на експортни тарифи.

Испанските банки отчитат значителни загуби в цените на своите акции: Banco de Sabadell губи 4.6%, Caixa Bank - 3.2% и Banco Santander - 1.8%.

Немският водещ индекс DAX 30 се покачи с 0.3% до 12,861.29, докато френсият CAC 40 индекс остана почти непроменен на 5,328.41. Английският индекс FTSE 100 се покачи с 0.5% до 7,407.35.

„Гражданите на Каталуния спечелиха правото на независим щат“ - каза каталунският президент Карлес Пучдемон в телевизионно изказване. Също така, той призова Европейският съюз за подкрепа, тъй като следва да уведоми регионалния парламент за резултатите от вота.

„Събитията в Каталуния се отразиха негативно на еврото по време на сутрешната търговия, но е малко вероятно това да се отрази негативно на цените на европейските активи“ - Кхуун Гох, ръководител на Asia research в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Singapore за Bloomberg.

Въпреки че Каталунският парламент обеща да декларира независимост в рамките на 48 часа от вот „ДА“, Централното Правителство подкрепено от Конституционния съд обяви, че опитът да се проведе референдум е нелегален и анти-конституционен.  

Точно както Пучдемон се изрази, след като избирателните пунктове затвориха, конфликтът между Мадрид и Каталуния подчертава политическия риск в Еврозоната:

“Европейският съюз не може повече да гледа настрани - трябва да действа бързо, за да запази моралната власт в рамките на континента и извън него“.

Resources: Bloomberg, Financial Times
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.
25 септември 2017
Победата на Меркел предизвика противоречиви отзиви сред анализатори и инвеститори
Ангела Меркел печели четвърти мандат в Неделя на 24.09.2017, но губи повече от милион избиратели пред крайно дясната анти-миграционна Алтернатива за Германия, която взе трето място и надмина всички очаквания. Резултатът от изборите означава, че Меркел ще трябва да управлява в далеч по-нестабилна коалиция с фрагментиран парламент, след като социалдемократите се отказаха от коалиция с християндемократите.

Еврото загуби инерцията си през последните дни на търговия като следствие от притесненията на инвеститорите от непредвидими резултати - еврото се задържа на $1.1951 след като през тази година отчита прираст от 13%.

На 25.09.2017 рано сутринта, Нюйоркско време, 1 EUR купува $1.1903, което отразява спад на валутата с 0.5% спрямо петък вечер на 22.09.2017, когато е купувало $1.1948.  

„Еврото временно ще се задържи около $1.20, след което до края на есента може би ще отстъпи с няколко процента.“ - коментира Томас Тигесен, ръководител на отдел „Cross-asset strategy” в SEB - „Влизането на мандата в преговори за задълбочена евро интеграция не изглежда добре“.

Противоречиви са мненията и коментарите на икономисти и анализатори във връзка с опитите на Меркел да сформира коалиция с про-бизнес либералите от Свободната демократическа партия и със зелените - така наречената коалиция “Ямайка”. Според Bloomberg резултатите от изборите отслабват  канцлера, но затвърждават немската демокрация, като осигуряват вокалната опозиция срещу парламента едновременно и от левите и от десните. Отражение се вижда в покачването на немския индекс DAX 30. Въпреки това, резултатите от изборите са пречка за по-голяма Европейска интеграция, отслабвайки инвеститорското доверие в еврото и усложнявайки живота на Тереза Мей и Брекзит преговорите.

Според анализаторите, в дългосрочен план, ефектът върху финансовите пазари може да бъде още по-значителен. Това е в следствие на факта, че партньорът в коалицията на Меркел може да предяви претенции за високопоставената позиция на финансов министър, което от своя страна може да окаже влияние върху избора на следващия президент на Европейската Централна Банка.

В разгара на изборите, стерлингът се покачва срещу еврото и долара. Високата стойност на английската лира застрашава печалбите на международните английски компании, които репатрират своите печалби, което на свой ред оказва негативно влияние върху акциите на тези компании, съответно върху индекса FTSE 100. Сред тези компании са British American Tobacco със спад от 0,6%; и Rolls-Royce Holdings и CRH, които се обезценят с 1%.

От понеделник цените на акции на големи английски банки падат: Barclays: -1%, Lloyds Banking Group: -1.6%, Standard Chartered: -1.7%, HSBC: -0.8% и Royal Bank of Scotland: -0.3%. Това обезценяване, може да бъде тълкувано като следствие от предупреждението на Bank of England от миналата седмица за риска от кредитния ръст.

В САЩ акциите продължават да търпят последствията като в случая загубите от технологичния сектор неутрализират доброто представяне в енергийния сектор. Златото рязко се покачва, докато държавните облигации падат късно сутринта след ескалиралите отношения между Тръмп и президента на Северна Корея. „Мисля, че пазарът е неспокоен поради тази ситуация“ - коментира Джон Карусо, главен пазарен стратег в RJO Futures  - „Изборите в Германия също оказват своето влияние за допълнителното разколебаване на пазара“ - добавя Карусо.

Немската 10-годишна облигация - често използвана като показател за стабилността на Еврозоната, се сви с 5 пункта, в Щатите 2-годишната облигация се сви до 1.43%, а 10-годишната - близо 2.22%, което на свой ред ще окаже своето влияние и върху Британските облигации.

Resources: Reuters 2017; Bloomberg Markets 2017; Bloomberg Politics 2017; Bloomberg View 2017; Market Watch 2017; Morning Star 2017; CNN Money 2017; CNBC 2017;
Абонирайте се, за да получавате нашите идеи директно на Вашия и-мейл.
Важно: Съдържанието и информацията, налични на този уебсайт и в изброените услуги, се предоставят от Ленно Глобъл Адвайзъри АД и/или от трети страни доставчици на информация. Услугите не са предназначени да предоставят данъчни, правни или инвестиционни съвети и нищо в сайта не трябва да се тълкува като препоръка за закупуване или продажба на който и да е финансов инструмент. Ленно Глобъл Адвайзъри АД няма да носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, произтичащи от действия, предизвикани от съдържанието на изброените услуги/ или предоставената информация на уебсайта (например мнения за пазарната стойност на определен финансов инструмент), или за всяка загуба, произтичаща от продажбата или покупката на финансов инструмент или всяка друга възможна ситуация.