Real Estate

Няколко основни стъпки при наемане на жилище

Какво е важно да знаете, преди да изберете жилище и подпишете договор за наем.

В западните страни все повече хора предпочитат да живеят под наем. Причини за това са както високите вноски по ипотечните кредити, така и нарастващата мобилност на хората и все по-честата релокация в друг град или дори държава.

Обръщаме поглед към имотите и в България, които са сред най-бързо поскъпващите в Европа. В по-малките градове динамиката е слаба, за разлика от София, Пловдив или Варна. Това различие е причината прогнозите и сравненията в полза на наемането, спрямо покупка на жилище, да са по-скоро предпазливи. Въпреки това статистиката показва постепенно увеличение на наемите на жилищни имоти. През 2018 г. близо 17 % от българите плащат за квартира. За сравнение: данните от 2010 г. сочат, че процентът е бил около 13 на сто.

Първи стъпки

Преди да вземете решение дали да наемете жилище, помислете какво е важно за вас: големина на жилището, в коя част от града да бъде, достъп по транспорт, етаж, изложение, възможност за паркиране и др. Важно е уточнението в какво състояние се предоставя наетото жилище: дали е обзаведено или това остава ваше задължение. Отговорите на тези въпроси ще ви дадат важни насоки, които ще ви помогнат при планирането на разумен бюджет.

Бюджет

Правилното бюджетиране включва повече от това да имате средства да платите наема си. Трябва да имате предвид и битовите сметки, а не рядко изникват и непредвидени разходи. Тук на помощ идва правилото, че разходите при наем на жилище не трябва да надвишават 30% от месечния ви доход. За да избегнете ситуации, в които посягате към спестяванията си, трябва да определите приблизителна стойност на разходите си в рамките на месеца. Започвайки с най-необходимите като: ток, вода, храна, продължавайки с такива като: дрехи, сметки за телефон, телевизия, интернет, разходи за транспорт и други.

Брокер

Когато разглеждате свободни жилища в интернет, важно е да комуникирате само с наложени брокери на недвижими имоти, на които може да се има доверие. Фалшивите обяви, особено в София, са честа практика, която може да ви коства много време и неври.

Все по-близо до желаното жилище

След като определите основните изисквания за жилището, както и бюджет, който може да отделите, остават няколко важни уточнения, които трябва да направите с бъдещите ви хазяи. А именно: договор за наем и протокол при нанасянето. За да бъдат отношенията между наемателя и наемодателя уредени, е добре да се съставят и двата документа, заедно със снимки. В тях освен месечната сума и периода на отдаване под наем, който обикновено е една година или безсрочен, се описва състоянието на жилището към момента на нанасянето, както и това на наличните мебели и техника. Ако смятате, че може да ви се наложи да се преместите преди изтичането на срока на договора, опитайте се да договорите клауза за прекратяване на договора с едномесечно предизвестие. Трябва да сте подготвени за предоставите и депозит в размер на един (а понякога 2-3) наема, което е наложена практика. Ясно описаните условия към датата на наемането дават сигурност, че наемодателят няма да ви потърси отговорност за неща, които са ви били предадени в лошо състояние.

Обобщение

При наемане на имот е важно да сте наясно с финансовите и правни задължения, които имате към наемодателя. В противен случай рискувате не само да загубите депозита си, а дори можете да бъдете помолени да напуснете квартирата предсрочно.

More articles

Investing Каква е разликата между спестяване и инвестиране?

Често думите спестяване и инвестиране се използват заедно, но кога точно трябва да спестяваме и кога да инвестираме?

Спестяването е заделяне на средства настрана цел тяхното ползване в бъдещето. Инвестирането, от друга страна, е когато тези заделени средства се използват с цел покупка на активи, които да донесат бъдеща възвращаемост. С други думи чрез инвестирането хората увеличавате своето богатство.

Career Как да напишете CV, с което да си спечелите покана за интервю

Ефективни начини, по които можете да накарате автобиографията си да работи за вас

Целта на автобиографията е да помогне на кандидата да достигне до желаното интервю. Първите впечатления са важни, затова трябва да представите себе си по най-добрия начин.

Budgeting Ефективно бюджетиране - как да съставите бюджет, който да работи във ваша полза

Пет стъпки, които да следвате при разпределянето на месечния си бюджет.

Ефективното управление на личните ни финанси е ключът към финансовата ни независимост. Без значение дали това е нова материя за вас, или вече сте изготвили бюджет, към който трудно се придържате, тези пет стъпки ще ви помогнат да съставите лесен за следване план.

Trade Responsibly: CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 61.54% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.